Alla inlägg under augusti 2009
Sirapsbröd
ca 34 stycken
Ingredienser:
50 gram jäst
5 dl mjölk
100 gram smör (inte smält)
1 tsk salt
3 msk ljus sirap
13-14 dl vetemjöl special
Börja med att värma mjölken så att den blir fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och häll sedan över mjölken och rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt smör, salt, sirap och häll i mjölet stegvis. Arbeta brödet cirka 10 minuter i maskin. Jäs under bakduk i ca en timme. Ta upp degen och arbeta den på en mjölad arbetsbänk. Dela biten i två delar. Kavla ut varje bit till en 1/2 cm tunn kaka. Skär varje del i 16-17 bitar.
Lägg bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel.
Sätt ugnen på 225 grader. Om man vill ha brödet lite högre låter man det jäsa ytterligare 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter.
Receptet är hämtat ur en kokbok hemma hos mor och far men finns även på Mias hemsida.
Idag var Fredrik och jag ute i skogen en sväng. Här ser ni en bild på dagens kantarellskörd.
Just nu håller vi på att baka sirapsbröd. Samtidigt som det jäser står det nu en äppelpaj i ugnen.
Vet inte om skorna som jag har köpt är för små eller om de är för stora. En storlek större är defintivt förstora så dem kan jag inte ha på mig. Får väl gå i dem här hemma ett tag så får vi se om jag får ont i fötterna eller ej.
Ikväll kommer mamma och pappa hem till mig och Fredrik för att se matchen mellan Elfsborg och Örebro.
Ja, enligt omröstningen på min sida kommer Elfsborg stå som segrare när serien avslutas i november. Denna omröstning är väldigt pålitlig tror jag. Roligt ska det bli!
Ikväll är det dags för Elfsborg att ta sig an Örebro hemma på Borås Arena. Det ska bli spännande det. Igår var det allsvenskt toppmöte mellan AIK och Kalmar, en match som till min stora glädje slutade oavgjort. Det kunde inte bli bättre. Nu får vi bara hoppas att Elfsborg gör sitt jobb idag mot ett Örebro som man absolut inte får underskatta. De är duktiga. James Keene gör comeback efter sitt magsår, och jag tror att han kommer att fira detta med att göra två mål i kvällens match =)
Nu är det dags för lite frukost!
Nu har vi ätit den Schweizernötkaka som jag bakade tidigare idag. Receptet hittar ni i ett inlägg som jag skrev tidigare idag. SÅ GOTT!
Nästa söndag ska vi på husvisning. Herregud va vuxen man känner sig. Var och kollade utanför idag och det är ju en del att göra men vi tror att det kan bli hur snyggt som helst om man har tid och pengar =)
Sesam - och anisbröd
För att få ett bra resultat är det viktigt att använda vetemjöl special , som tål att arbetas länge i maskin.
Ingredienser:
10 dl vetemjöl special
1/2 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk salt
2 msk stött anis
2 dl sasamfrön (+ lite till garnering)
flingsalt
Smula jästen i degblandarens beredningsskål. Rör ut den i lite av det ljumma vattnet. Blanda i resten av vattnet, mjölet, saltet, anisen och sesamfröna. Arbeta degen på hög hastighet i degblandare 20 minuter (lägg till 5-10 minuter om du gör det för hand). Jäs degen under bakduk i cirka en timme.
Sätt ugnen på 200 grader. Häll degen på en mjölad plåt och strö över sesamfrö och flingsalt. Täck med handduk och låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, till bröder har fått fin färg.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|