Alla inlägg under december 2009

Av Sofie - 23 december 2009 06:18

Idag ska jag baka denna, efter recept från Tant Alexandra.


Saffranskaka


200 gram smör

En påse saffran

2 ägg

3 dl socker

2 tsk bakpulver

1,5 dl mjölk

4 dl vetemjöl


Florsocker som garnering


Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Vispa ner bakpulver, saffran och mjölk. Rör sen ner mjölet och det avsvalnade smöret, rör om till en jämn smet.


Grädda i ca 45 minuter. Sikta på florsockret när kakan har svalnat.


Jättegod!


  

Av Sofie - 23 december 2009 06:06

Imorgon är det alltså julafton. Har funderat kring var folk firar jul. Många lever tillsammans med någon annan och det finns flera familjer att ta hänsyn till när de blir dags att fira jul. Ska man fira med sina egna föräldrar eller ska man fira med sambons/mannens? Min uppfattning är att det nästan alltid är "kivnnan" som vinner. Vad jag menar är att julen ofta spenderas där tjejen vill, vilket oftast är med hennes egen familj. Rätta mig om jag har fel, men det är min uppfattning. Så är ju fallet även här. Vi ska fira jul med mina föräldrar. Vi kom överens om det tillsammans. Fredrik vill hellre att vi åker till hans föräldrar om någon månad eller så. En del har ju turen att kunna fira tillsammans allihop, men jag tror att det är många som måste göra ett "val".


Hade jag fått välja hade jag gärna firat med båda familjerna ihop. Jag är lyckligt lottad som tycker om mina svärföräldrar samt Fredriks syster och hennes familj väldigt mycket. Ser fram emot att träffa dem inom en snar framtid.


Godmorgon på er!


  

Av Sofie - 22 december 2009 13:48

Undra om det är så att personer som alltid ska vara så glada och positiva aldrig är ledsna och negativa eller om det är så att de spelar ett spel under den tid de inte är glada? Kan man vara glad och uppåt jämt? Ge mig recept på det i så fall.


  

Av Sofie - 22 december 2009 11:50

Ska snart packa på mig lite kläder och gå ut och gå. Enligt prognosen ska det börja snöa om exakt tio minuter. Får se om det blir så eller inte.


Känner mig för övrigt lite hängig idag, men det blir säkert bättre med lite luft, tror jag.


Skulle ha köpt mig en tröja igår. Men storlek S fanns inte kvar. Varför ska alltid den storleken vara slut? Är det för att det är flest personer som använder den storleken eller är det för att butikerna köper in färre av storleken S? Ni som jobbar eller har jobbat i butik kanske kan svara på dessa frågor.


Hörs om några timmar igen när jag är hemma från min promenad.


  



Av Sofie - 22 december 2009 06:11

Enligt väderprognosen ska det alltså falla snö hör idag, med början runt lunchtid, och sen ska det snöa fram till onsdagmorgon. Får hoppas att det ligger någon sanning i det för jag vill verkligen ha snö. Inte minst för alla barns skull. Det är inte ofta de får ha roligt ute i snön härnere så jag hoppas att deras jullov kan ge dem den möjligheten.


Idag ska jag göra julgodis, som jag ska ha med till mamma och pappa på julafton.


  

Av Sofie - 21 december 2009 19:24

Rågsiktslimpor (2st)

 

Ingredienser:

5 dl vatten

0,5dl olja eller 50 gram margarin

50 gram jäst

0,5 dl brödsirap

1 msk salt

7 dl rågsikt

7-8dl vetemjöl


  


Gör såhär:

1.Häll oljan eller margarinet i en kastrull. Tillsätt vattnet och låt blandningen bli fingervarm.


2. Finfördela jästen i en degskål.  Häll degvätskan i skålen och rör om tills jästen löst sig.


3.Tillsätt sirap, salt rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakning.


4. Arbeta degen väl tills den blir smidig och släpper degskålen.


5. Låt degen jäsa i bunken täckt med bakduk i cirka 40 minuter (Jag brukar låta den jäsa 1 ½ h)


6.Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i två delar som du formar till limpor.


7. Låt limporna jäsa övertäckta på en plåt täckt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter (jag brukar låta degen jäsa i drygt 2 timmar)


8. Grädda limporna i 200 grader i cirka 30 minuter.


9. Låt limporna svalna på galler under bakduk.


Lycka till!


  

Av Sofie - 21 december 2009 16:52

Idag när jag kom ut från Arbetsförmedlingen så SNÖADE det. Snön har hittat hit =) Det är ju lite smått fantastiskt faktiskt. Hoppas att det snöar hela natten. Det dumma är bara att Fredrik och mamma och pappa måste ut med bilen imorgon så det är ju inte bra om det är trafikfarligt. Väntar på Fredrik nu. Ska strax ut och gå, i snön.


    




Här ser ni fina SNÖbilder från centrum.


  


.... och här ser ni vårt fina bibliotek =)


  

Av Sofie - 21 december 2009 14:22

Igår läste jag nyheten om hennes död. Jag tycker att det är så fruktansvärt obehagligt. Hjärtstillestånd när man är så ung. Vet inte, men jag tycker bara att det har hänt mycket med unga människor på sistonte. Man är förmodligen inte lika stark som man kan tro att man är. Det kan ju uppenbarligen hända bara sådär. Djupt tragiskt är det i alla fall....


Brittany Murphy avled på söndagen.


Man borde ta tillvara på dagarna bättre.


  

Ovido - Quiz & Flashcards